Изкуството да живеем осъзнато

Учените и древните източни учения са на едно мнение: Щастието е вътрешно състояние, което не зависи нито от нашите постижения, нито от нашите придобивки.

Да бъдем осъзнати в настоящето, свързани със себе си и с това, какво се случва около нас тук и сега – това е изкуство, чрез което се стига щастие. В някой учения се нарича постоянна вътрешна молитва, в други медитативно съзнание, в трети mindfulness. Каквото и наименование да се използва, доказано е, че води до вътрешна радост и мир.
Ето и някои практически стъпки, които може да ни помогнат:

1. Оставете тревогите за бъдещето и угризенията от миналото за момент да си починат и се насладете на момента.

2. Приемете нещата такива, каквито са. Колкото по-малко очаквате и осъждате, толкова по-лек е товара, който носите на плещите си. Чрез приемане на ситуациите ние разбираме истинския им смисъл.

3. Бъдете наясно към какво се стремите – когато се чувствате подтиснати, объркани или просто в лошо настроение, затворете очи и визуализирайте това, което ви води и вдъхновява в живота.

4. Хранете се осъзнато – по време на хранене се опитвайте да почувствате вкусът на всяка хапка, различните миризми и всички други усещания които получаваме, а не да гледате филм или да четете книга. Превърнете храненето в ритуал и практика по пътя на собственото си израстване.

5. Освободете се от „интернет играчките“ поне за известно време сутрин или вечер.

6. Опознайте себе си и приемете слабите си черти. Никой не е перфектен и никой не изисква това от нас. Прегърнете несъвършенствата си.

И най-важното ….. не се отказвайте!

Запомнете, че всяко дори минимално усилие се възнаграждава. То оставя следи в мозъка ни. Мозъкът ни го запомня и се променя въз основа на нашия опит и нещата, които научаваме.
След всяка нова мисъл или действие в него се образува нова мрежа. Невроните сякаш “протягат ръчички” едни към други и формират нови връзки. Те обичат да се свързват. Колкото повече пъти повтаряме това усилие, толкова повече то се превръща в нещо присъщо за нас.

По този начин с труд и усилие върху самите нас можем да изградим навик да бъдем по-съзнателни и следователно по-щастливи.

Вашият коментар

Към началото