Група за личностно развитие

За кого е предназначена?

За всички, имащи стремеж да надникнат малко по-дълбоко зад заучените си автоматични реакции, да разберат повече за себе си, да подобрят уменията си за общуване, да развиват творческия си потенциал, да изразяват себе си, да разберат повече за невидимото, което се случва зад поведенческите реакции… за хората, избрали да вървят по пътя на автентичността.
Тези скрити на пръв поглед механизми могат да се опознаят благодарение на другите, на обратната връзка от хора, дошли с подобни намерения и нагласи, готови да приемат предизвикателството на откровеността и откриването на себе си и вярващи в неосъждането

Защо да се включим?

Предизвикателство е, да тръгнем по пътя на себепознанието. Това развива човека, разкрива нови хоризонти на мислене, творческо изразяване, освобождаване на блокирани умения. Това се случва, защото в резултат на някои неблагоприятни житейски събития човек се приспособява избягвайки и тяхното повтаряне. От опит знаем, че колкото повече се стремим да избягаме от нещо, то толкова по-неотлъчно ни следва.

Бягайки от страха, срама и вината ние в край на сметка успяваме да избягаме и от радостта и щастието. Живеем в илюзорна реалност.

В групата ще се опитаме да бъдем присъстващи в настоящето, ще споделяме преживявания, ще изследваме как общуваме.

Може да използваме всякакви  ролеви игри, работа с тяло, експресивни експерименти, творчески терапветични техники – рисуване, глина, може да работим със сънища и други.

Идеята е след тези 8 срещи вие да си тръгнете обогатени със смислени и ценни осъзнавания, както и да може да направите някои промени в живота си.

Желателно е присъствието на всички срещи, които ще бъдат разпределени на по-големи интервали от време, за да може в паузите всеки да има достатъчно време за работа върху себе си.

Основната цел на групата е участниците да разберат нови неща за себе си, за скритите от погледа мотиви за собственото си поведение, да имат възможност експериментират и да случат някакви промени в живота си.

Да получат както подкрепа от другите членове, по-дълбоко разбиране на себе си. В защитена среда всеки има безценната възможност да получи искрена обратна връзка за това, как го възприемат, кои аспекти от личността му са вдъхновяващи, притегателни и кои не дотам. Ще може да разкриете по-голяма част от себе си, без да се притеснявате от отхвърляне или оценки. Ще можете да вкусите от общуването без маски.

Груповата работа дава възможност на човек да получи информация за себе си от другите, да разшири гледната си точка и да развива качества като толерантност, съпричастност, уважение. Този вид терапевтична работа е едновременно пъстра и разнообразна и в същото време по-достъпна финансово. За хора с болезнено чувство на срам и сложности в себеизразяването е изключително подходяща.

Вътрешна работа

Да поработим с мислите, емоциите и тялото си – От проблеми като социална тревожност, страхове, болезнено чувство на вина или срам, ниска самооценка, до теми, оставили ярка следа в живота и не са затворени. Незавършените неща или теми, тези, които предизвикват силен дискомфорт при споменаването им изискват специални грижи. Те са като живи рани и водят след себе си редица последствия – от допълнителни емоционални ресурси за избягване на всичко, свързано с тях до негативни вярвания, които носим съзнателно или несъзнателно в себе си. Затова е добре да им се обърне внимание. 

Може да работим с мислите и вярванията, които сме формирали съзнателно или несъзнателно в следствие на житейския си опит.

Ще обърнем и внимание как се проявавят емоциите в тялото ни като преживявания и как можем да увеличим способността си да удържаме емоциите си без да ни заливат и да губим почва под краката си.

Какво може да очаквате?
Срещите с група са начин да споделим собствените си преживявания, да подкрепим и да бъдем подкрепени, да разберем и да бъдем разбрани, да работим със своите теми в една защитена и подкрепяща среда, да намаляване на нуждата от външно одобрение, което да се пренесе в живота ни. Споделянето на собствените преживявания с групата се повлиява положително върху чувството на неловкост при говорене пред хора, смущение и сценична треска.
Може да експериментиране с нови неща, които не бихме си позволили директно навън, в незащитена среда. Конфиденциалността, приемането на автентичните преживявания, споделянето позволяват на човек да свали маската на социалното поведение и да бъде искрен в това, което преживява, да бъде по-откровен и в негативните чувства, които обичайно крие. Доверието в груповите отношения е това, което ни дава стабилност и сигурност, дава ни позволение да се доверим на хората и извън тази защитена среда..
Пребиваването и общуването в група помага за осъзнаване и преодоляване на притеснения да се изразяваме, да бъдем видяни и да сме в центъра на вниманието. Получаването на обратна връзка от членовете на групата ни помага да се свържем с тяхното преживяване, да получим по-широка представа за дадена тема, да получим подкрепа. Работата в група помага за приемане на различните гледни точки, помага за приемане на хората в живота ни, както и най-вече приемане на самите нас, такива каквито сме. Да бъдем разбрани и неосъждани се отразява на вътрешното приемане на нас самите, намалява трансформира самокритиката.

Правила в групата

В групата е желателно да споделяме своите мисли, чувства и телесни усещания, да сме максимално откровени на срещите,в същото време да сме съзнателни да го правим така, че да не наскръбим другите участници.

Основен принцип е конфиденциалността – всичко казано на срещите остава в стаята, не обсъждаме нито хората, нито детайли от живота им извън срещите.

Откровеност – безсмислено е, да присъстваме в група и да сме неискрени, това няма да ни донесе смисъла, който търсим чрез срещите.

Спазване на границите – както придържане към формата на срещите – време, място, заплащане, така и насилствено навлизане в личното пространство на другите членове.

Място на провеждане на срещите – ще се уточни допълнително, в зависимост от броя на хората.

Записване: след провеждане на индивидуално събеседване, лично или по скайп с цел запознаване с кандидата и мотивите му да участва в групата.

Към началото