„Мозъкът е най-ефективен в умерен режим“, Десислава Попова за сп. „Шахматна мисъл“

интервю

ДЕСИСЛАВА ПОПОВА е магистър психолог – училищна психология, сертифициран ЕЕГ-Биофийдбек терапевт, сертифициран интегрален коуч.
Консултант: личностно развитие, ментален тренинг, интегрален коучинг;
Сфери на професионална компетентност: проблеми със стрес, тревожност, депресии, ПТСР (пост травматично стресово разстройство), трудности с взаимоотношенията; емоционално себепознание, работа с емоциите и справяне с негативни емоции, натрапчиви мисли и модели на поведение, консултиране на ученици и родители.

– Десислава, бихте ли се представили на читателите на сп. „Шахматна мисъл“.

– Повече от 20 години се занимавах професионално със спортен бридж. Напълно съм запозната с всички аспекти на това, какво означава да си състезател, колко мотивация и концентрация са нужни, за да може да се представи човек добре на едно състезание… Също така и колко уморително е. За времето, в което играех по състезания съм постигнала доста успехи, включително и европейски титли на смесени двойки за 2007 и 2011 г., както и златен медал на европейкото отборно първенство за смесени отбори през 2011 г. Само аз си знам какви усилия се крият зад тези успехи… Това, което за мен има смисъл, е да предам нещата, които съм научила, на други спортисти – психологичната подготовка и настройка към увереност и спокойствие, концентрация на мисълта. С помощта на ЕЕГ би- офийдбек това става лесно раз- бираемо и приложимо.

– Защо избрахте психологията за поприще?

– Като хоби винаги ме е при- вличала психологията. Занимавала съм се с всякакви ментални тренировки, медитативни практики, чела съм много. В един момент реших да се зани- мавам с това професионално.
Мозъкът е най-ефективен в умерен режим

Получи се някак си естествено. Бриджът в един момент спря да ме вдъхновява толкова, не виждах какво ново може да науча там. Насочих усилията си в областта на психологията. Дори и в момента продължавам да се обучавам в психотерапия. Инте- ресно е и мотивиращо, особено когато получавам положителен фийдбек от клиенти.

Peace of mind е марка, в нея се включват разнообразни дейности от индивидуално консултиране, тренировки на мозъка с помощта на специалицирана апаратура за ЕЕГ биофийдбек, психо терапия и про веждане на тренинги и обучения на различни организации. Имаме екип от специалисти и работим съвместно в една посока. Съвременният човек е претоварен от задачи, отговорности, информация и какво ли не. Основната цел е да спомогнем за по-лекото и ефикасното функциониране на хората.

– Доколко е важен мозъкът при шахматистите? И не само при тях…

– От мозъка зависи нашето нормално съществуване – това как се чувстваме, как мислим, какво виждаме и чуваме. Хубаво е да сме информирани как да го поддържаме в добро състояние. Има основни неща, които хората не знаят… Напоследък, благодарение на развитието на технологиите за образна диаг- ностика възгледите на учените се промениха генерално. Ако до преди XXI век на мозъка се гледаше като на нещо завършено и неизменимо, то модерната наука призна пластичността му. Това е способността на мозъка да се изменя непрестанно, опитвайки се да отговори на нуждите на човека. Как се случва това? От една страна се образуват нови мозъчни клетки, наречени неврони. Те се образуват в хипокампа – специален мозъчен дял. Интересно е, че това делене на клетки се сти- мулира от движение на организма – ходене, тичане, каране на колело и др., кардио спортове. За свързването на новите клет- ки в мрежи основно значение има мисленето и ученето. От друга страна неупотребявани- те мрежи се разпадат. Мозъкът ежедневно усилва връзките в областите, които ползваме най- много. Научни експерименти показват, например физиологични изменения и уголемяване на хипокампа (мозъчен дял, отговарящ и за пространствената ориентация) при таксиметрови шофьори в Лондон, или друг експеримент установяващ по-голяма гъстота на връзките в областта на зрителната кора при жонгльори. Тези познания ни помагат да се грижим правилно за мозъка и за неговото оптимално функциониране.

интервю-

– Какво можем да постиг- нем чрез ЕЕГ-биофийдбек?

ЕЕГ биофийдбек дава уникалната възможност човек сам да се „огледа“ в монитора и да опознае начина на работа на мозъка си с помощта на обик- новена компютърна игра. Игра, която се играе без клавиатура и мишка, а само със силата на мисълта. Изменяйки параметрите в играта трениращият се научава да управлява мозъка си. Той се упражнява на това, което му е необходимо и в същия момент наблюдава собствените си резултати. За всеки шахматист е важ но да бъде максимално концентриран по време на партия, без да се напряга и тревожи. Популяр- ното схващане е, че трябва да се напрягаме за да сме фокусирани и максимално ефективни. Истината е далеч по-различна. Мозъкът работи най-ефективно в умерен режим, който лесно се усвоява с ЕЕГ-биофийдбек. Важен аспект е и да се научим правилно да релаксираме.

– Колко пъти е нужно да се направят тренировките с ЕЕГ биофийдбек?

Това е труден въпрос. Хората са твърде различни, при едни има ефект след втория третия път, при други по-късно. За здрави хора, които искат само да оптимизират модела на работа на мозъка, да подобрят концентрацията и паметта между 5 и 10 тренинга би трябвало да са достатъчни. При хора с проблеми – високи нива на стрес, тревожност, депресии и др. говорим за по продължителна терапия.

– Има ли разлика в психологическия подход при индивидуалната подготовка в шахмата и бриджа?

Двата спорта имат доста общи черти, развиват мисленето и интелекта. За всеки един спорт е важна психическата устойчивост на състезателя и според мен тя в голяма степен е предопределяща резултатите. За бриджа със сигурност мога да твърдя, че победителите не са винаги най-талантливите състезатели, а тези, които имат по-голяма стабилност и са по-уверени в силите си. В един турнир е важно да не паднеш духом, да не се разочароваш и откажеш, а да се бориш до последно. Това ми се струва, че е еднакво за всички и на това трябва да се работи.

Основната разлика между двата спорта е в това, че при бриджа винаги имаш партньор. Дори думата бридж (англ. мост) предполага връзката между партньорите. Така че освен да си силен духом тук се изисква и да можеш да развиеш толерантност към партньора си и да се борите заедно. При шахмата състезателят е сам и разчита единствено и само на себе си.

Разговаря: Николай ТОДОРОВ

Вашият коментар

Към началото