ЕЕГ биофийдбек – в-к “Телеграф” от 20.06.2015

Машина ни тренира мозъка

1111

Борим с нея стреса и кошмарите, прави ни креативни

Методът ЕЕГ „Биофидбек” ни помага да станем по-креативни и така да се отличим от всички в колектива. С негова помощ можем да станем по-успешни на работното си място, като се научим по-добре да се концентрираме и да овладяваме емоциите си.Също така той ни помага да се преборим с кошмарите нощем и така започваме да спим пълноценно. От тази подробност пък започва да ни върви във всички сфери на живота.За предимствата на ЕЕГ „Биофидбек” ни разказва психологът и психотерапевт Десислава Попова.

111

Тя от няколко години води сеанси и тренинги с помощта на т. нар. магична машина, която всъщност представлява монитор, специални връзки, прикрепени към определени точки по главата на човека. С помощта на тях моментните мисли и чувства на клиента изскачат като определени картини на монитора, пояснява специалистът.

Игра

През цялото време трениращият наблюдава как неговият ум работи подобно на интернет игра. Открихме Попова благодарение на сайта є http://www.peace-of-mind.info. На него тя е обяснила всички предимства на системата, с която е помогнала вече на десетки българи. „Най-подходяща е за преборване на стреса, депресията и за засилване на концентрацията особено по време на изпити”, разяснява Попова. Търсят е както ученици и студенти, така и родни бизнесмени, които искат да тренират добре мозъка си. Помага още при хронична умора, при мигрена, при неврози и др. Според Попова апаратурата е подходяща за хора на различна възраст, като най-добре е да се работи с нея при деца над 6 години. Полезна е при хора с психологични заболявания. Според създателите на апаратурата сеансите с нея представляват един вид фитнес за мозъка.

Работа

Десислава Попова от години развива себе си, като в момента тя е успешен психолог, коуч, гещалт терапевт. С помощта на сайта си и тренингите си започва да предава наученото и на други хора, като се опитва да ги насърчи да опознаят по-добре мозъка си, да го развиват и владеят. Репортер на „Телеграф” опита начина на работа на машината. По време на сесията човек се чувства спокоен, няма вмешателства в мозъка му. На екрана пред репортера ни последователно се появиха дъно с рибки, пъзел за редене и голямо жълто човече, изразяващо емоции. При първата игра мозъкът на репортера ни трябваше да е спокоен и в положително настроение, защото тогава се събират нужните точки. Докато е спокоен, на екрана излизат много рибки и водни мехурчета. Дъното пък е оцветено в наситено синьо. Стане ли обаче ядосан човекът, подлагащ се на метода ЕЕГ „Биофидбек” , дъното се оцветява в черно. Така постепенно хората, играейки с мозъка си, се научават да го тренират по-лесно. В следващата игра с реденото на пъзел се проверява доколко играещият е концентриран. Човечето пък се усмихва спрямо това дали клиентът е в добро настроение. Излиза му брада, ако човекът е под по-голям стрес. Краткият анализ, който направи Попова на нашият репортер показа, че в същност той е прескочил допустимата си граница на стреса. И го е увеличил почти двойно. Според Десислава Попова много възможно е тези данни да се дължат на преумора. Аналогично други игри пък помагат на клиента да се научи, да релаксира по-качествено и да помага на мозъка си да почива, допълва още експертът.

Вашият коментар

Към началото