Девет стъпки как да променим отношението си, когато не можем да променим ситуацията?

peacefull_mindЧесто в живота се случва така, че обстоятелствата не могат да бъдат променени, или ако могат да бъдат променени, това е недостатъчно бързо и в недостатъчна степен. Може да не успеем да си намерим работа достатъчно бързо, не можем да накараме някой човек да ни обича и какво ли още не… Какво ни остава в такъв случай? Да променим нагласата, вярванията или мнението си към дадения факт. По този начин ще променим отношението си и ще можем да „порастнем“ над обстоятелствата, които са извън нашия контрол.

Гръцкият философ Епиктетус още преди 2000 г. е казал: Хората не се безпокоят от нещата, които им се случват, а от принципите и отношението, което имат към тях…

Когато се чувстваме разстроени, обидени или опечалени, нека не приписваме вината на другите, а на себе си. Това зависи единствено от нас самите, от нашите принципи и разбирания.

Ето 9 стъпки, с които да ги променим:

1.Признайте си, че не сте щастливи

Не може да промените нищо, ако не сте убедени, че това нещо трябва да се промени. Признайте си, че предъвкването нещастието не ви прави по-щастливи и вземете решение да го преустановите.

2.Успокойте ума си.

За да може да направите съзнателна промяна на това, какво се случва в ума ви е нужно да станете по-осъзнати. Спрете за момент, поемете дълбоко дъх и с издишването си представете как всички мисли и разсъждение по темата излизат от главата ви. Това създава пространство за едно ново състояние, възможност за излизане от бъртвежа на мислите. Дайте си почивка от всичко, с което се борите в живота. Да, трудно е. Да, всеки има свои битки със страхове и несигурност, проблеми в работата или трудности във взаимоотношенията. И въпреки това на вас ви е нужна и почивка, да оставите всички теми и да се насочите навътре във себе си, да намерите покой и мир в душата си.

3.Сменете фокуса!

Чрез осъзнаване на вашите мисли и чувства вие ставате способен да промените фокуса си и да отправите вниманието си в посоката, която искате. Това означава с усилие на волята да се пренасочите от нещото, което ви дърпа надолу към нещо, което ви вдъхновява и радва. Няма безнадеждни ситуации, има само хора, които се преживяват за безнадеждни. Дръжте надеждата си жива чрез съзнателно насочване към положителни неща. Не позволявайте на горчивината да надвие сладостта вътре във вас. Не оставяйте негативността да тежи върху плещите ви. Ползвайте енергията си за да продължите напред. Променяйки мислите си ще промените мечтите си и от там и реалността.

4.Погледнете нещата в по-широк план.

Ние винаги сме центрирани около собствената си личност и нашите проблеми ни изглеждат най-важни в световен план. Всъщност ние не сме по-важни, от едни малки прашинки във въздуха. За да прозрете илюзията на собствената си важност може да ползвате един цитат на Махатна Ганди:

Плачех, защото нямах обувки и тогава срещнах един човек, който нямаше крака…

Тази мъдра мисъл може да ви помогне да погледнете на ситуацията в друга перспектива и да омаловажи собствената ни трагедия.

5.Откажете се от тревогите и прегърнете фактът, който ви е трудно да приемете

Осъзнайте, че в нас има един висш Аз, който е винаги в хармония и мир. Вътрешният мир не зависи от  външни условия, той може да бъде достигнат във всеки миг, независимо от мястото и времето. Той идва, когато се откажем от желанието си да бъдем другаде и се свържем с настоящият момент както мислено, така и емоционално и физически. Тревогите идват единствено от нуждата ни в настоящия момент да се случва нещо друго.

6.Бъдете благодарни!

gratitudeОсъзнайте, че в действителност ние нямаме нужда от повече, просто се насладете на това, което имате. Може да нямате всичко което искате, но въпреки това имате достатъчно. Бъдете благодарни за това, което имате, бъдете благодарни и за това, което предстои. Има още много неща, които да се случат. Разберете, че каквото и да имате никога няма да е достатъчно. Винаги ще има неща, които искате, нямате или не разбирате. Оценявайте това, което знаете и имате. В живота се преплитат радост и тъга, щастие и нещастие, недостиг и изоблие… знайте това и бъдете в мир с този факт.

7.Всичко, което не ви убива ви прави по-силни!

Помнете, че няма радост и успех без борба. Ако пътят е лесен, най-вероятно вървите в грешна посока. Всичко, което се случва ви помага да станете по-силни, макар да е трудно да го видите. Понякога ни се струва, че обстоятелствата са безнадеждни, понякога дори сме смазани. Има периоди, когато всичко което може да се развали се разваля. Може да ви се струва, че ще сте в това състояние завинаги, но няма да бъдете. Да, понякога трябва да минете през най-лошото за да стигнете до нещо хубаво.

8.Когато една врата се затвори, друга се отваря!

Всяко нещо има начало и край. Важно е да отбележим край на един период и да можем да усетим, когато нещо е завършено. Трябва да можем да сложим край, да обърнем страницата, колкото и да не ни се ще…няма значение как ще го назовем, да можем да оставим миналото там, където е и да продължим напред и да се наслаждаваме на живота. Този завършек на един етап от своя страна играе роля на едно ново начало в живота ви.

9.Ползвайте тялото!

Ние представляваме едно цяло – физическо тяло, мисли и чувства. Този холистичен принцип доста често се пренебрегва. Както емоциите и мислите ни влияят върху тялото и се чувстваме отпаднали и уморени, така и чрез тялото можем да повлияем върху мислите и чувствата.

Какво можем да направим?body1

Усмихнете се – това е научно доказан начин да увеличин производството на серетонин – хормонът на щастието;

Променете позата на тялото си – протегнете се, отворете гръдния кош за да го захраните с повече кислород.

Седнете с изправен гръб, широко разтворени рамене и раздалечени ръце – сами ще усетите как тялото ви се изпълва със сила и увереност.

Дишайте диафрагмено –обърнете внимание на това, как дишате. Обикновенно, когато сме в негативно настроение дишаме накъсано, повърхностно и плитко. Променете дишането на коремно – с вдишване и издихване усетете как коремът се издува и прибира бавно. Това донася чувство на стабилност и спокойствие.

Вашият коментар

Към началото