Огледалните неврони или защо можем да съпреживяваме това, което се случва с хората около нас?

Случвало ли ви се е да видите някой да се удари и да усетите физическа болка?
А да погледнете човек да сте сигурни точно какво усеща той?

Учените дълги години не можеха да обяснят този феномен, докато по една случайност не бяха открити … огледалните неврони.

Откритието

През 1992 италианският учен Джакомо Ризолати и екипът му изследва маймуни, имплантирайки електроди директно в мозъка им. Случайно изследователите забелязват, че когато една маймуна се пресяга за да хване банан, а друга я наблюдава, в мозъка и на двете маймуни се активират едни и същи невронни връзки, отговарящи за конкретното действие. И така се прави революционното откритие на т.н. “огледални неврони”.

В последствие такива “огледални невронни вериги” се откриват в много други области на мозъка, например в дяловете, отговарящи за емоциите и за болката. Те ни помагат да разберем емоцията или намерението на другия човек от пръв поглед, без да анализираме.

Някои учени ги определят като основен фактор за развитието на човешката реч, емпатия и др. процеси. Според един от най-изтъкнатите учени в областта на невронауките Рамачандран, те са “това, което ни прави хора.” Тези неврони правят “своеобразна симулация на виртуална реалност в мозъка”. Те конструират ума и намеренията, което е важно за всички социални взаимоотношения.

Огледалните неврони са развити в различна степен във всеки индивид. Жените са по-чувствителни и склонни към емпатия и прошка. Интересно е, че в една от хипотезите при аутизма има дисфункция на огледалните неврони – те не работят нормално и поради тази причина децата с аутизъм не са способни на емоционално общуване, нито могат да имитират добре възрастните.

С тези открития се обяснява как на ниво мозък ние буквално съпреживяваме хората около нас. В нашия мозък се имитира това, което се случва на другите, макар и да не го усещаме винаги с тялото си.

Благодарение на огледалните неврони ние:

  • споделяме емоциите на хората и да изпитваме емпатия;
  • разбираме намерението и желанието на другите;
  • можем да почувстваме болката на друг човек;
  • можем да бъдем запалени спортни фенове;
  • можем да плачем на тъжни филми;
  • можем да гледаме сексуална сцена на филм и да изпитаме възбуда и удоволствие;
  • можем да разберем, че сме свързани с невидими връзки и сме устроени да бъдем социални същества.

Вашият коментар

Към началото