Как да предложим нови пътища на мозъка си? Начини за създаване на нови връзки в мозъка.

нови-връзки-в-мозъкаКак се създават нови невронни връзки?

Така наречения “основнен закон на невропластичността” гласи: Неврони, които се възбуждат едновременно, се свързват помежду си!

Целенасочено можем да помогнем на невроните, които са обословени с дадени емоции и мисли да се свържат с други, които са полезни за нас. С достатъчно постоянство връзките, върху които се фокусираме стават по-здрави и накрая се автоматизират.

Упражненията се отнасят за третия етап от стъпките за  “преструктуриране” мозъка си и да променим нежеланите навици?

Упражнение 1.

Крослатерална стимулация – цели да предизвика активност едновременно в двете полукълба, и по този начин да неутрализират прекомерната активност в едно от тях. Тези упражнения могат практически да ни изкарат от нежеланото състояние – било то емоция, мисъл или силно желание за нещо. За по малко от минута те ще спрат тревожността или неприятното чувство. Рядко може да се наложи да сме по-упорити и да ги правим малко по-дълго време.

Вземете удобен предмет – химикалка, ключове, бутилка вода, плод топка, който да може да държите с всяка една от ръцете, както и свободно да прехвърляте от една ръка в друга.

Свържете се със състоянието, което искате да промените. Отбележете къде в тялото е най-силно изразено, постойте с него. Оценете от 1 до 10 каква е силата му в момента?

Сега изпълнете техниката:

Всичко, което правим е да прехвърляме предмета от лявата в дясната ръка –

едната ръка тръгва от странично положение към средата на тялото, там предава предмета на другата, довършва движението до срещуположното странично положение и се връща да предаде предмета на централната линия.

След около минута спирате и проверявате какво се е случило и как се чувствате. Ако има нужда продължавате още малко.

Причината, поради която работи тази техника е, че силните емоции или желания са в едната страна на мозъка и така го балансираме. Колкото и елементарна да изглежда тази техника ни дава спокойствие и сила да изберем друго поведение само за няколко минути. Чудесна лесна техника – поиграйте с нея!

Упражнение 2.

То е лесно за изпълняване, интересно и може навсякъде да се прилага. Намалява и спира вътрешния диалог.

Събуждаме мисъл, емоция или спомен за нещо, което искаме да променим или прилагаме практиката, когато такова нещо се появи.

Започваме да се фокусираме върху периферното зрение, като в центъра на зрителното поле задържаме някъкъв обект. Обектът може да е всякакъв, макар че би било чудесно, ако той е причинителя на дискомфортната асоциация – например шоколадова торта, която не е добре да изядем. Постепенно разширяваме все повече зрителното си поле, съзнателно обръщайки внимание на цялото пространство, на периферията, обхождайки крайщата на зрителното поле. След това дори се опитваме на “надникнем” и отвъд тях. После връщаме вниманието си тук и сега.

Техниката е user friendly, защото може да се изпълнява напълно незабележимо за околните, успокоява ума и може лесно да се измъкнем от ненужни емоции и ситуации.

Трудно може да се поддържате неприятното усещане без вътрешен диалог.  При активация на периферното зрение ние активираме парасимпатикуса – релаксиращия отговор на тялото.

Ще се изненадате колко добър ефект може да има тази практика, поиграйте с нея!

Прогресия:

След като сте успокоили състоянието си представете си как искате да се чувствате и събудете това усещане в тялото максимално живо. Това е начин да започнем да създаваме нови пътища и да пренасочваме модела в желаната от нас посока. Така истински можем да избираме нашата реакция.

Изборът ни прави силни!

Вашият коментар

Към началото