Пречистване на тялото

Пречистване на носа с вода

Подготовка:neti_pot
Използва се специална каничка за нети.
Водата трябва да бъде чиста, с телесна температура и примесена със сол (най-добре хималайска) в пропорция 1 чаена лъжичка на половин литър. Прибавянето на сол се прави за да се изравни осмотичното налягане на водата с това на телесните течности, като това намалява дразненето на лигавиците. Болезнено или парещо усещане е индикатор за прекалено солен или безсолен разтвор.

Етап 1: миене на ноздрите.
neti_faceПълните каничката със солена вода. Заставате с разкрачени крака, разпределяйки теглото равномерно между двата крака. Навеждате се напред и накрая главата се накланя на една страна. Отпускате тялото и дишате през устата. Края на каничката се пъха плътно в лявата ноздра, като не трябва да се усеща насилие. Нагласете позицията на главата така, че да няма изтичане на вода от страната на каничката, а цялата вода да изтича през долната ноздра. След като половината течност свърши изправете главата и леко издухайте носа, повторете същото и на другата страна с останалата вода.

Етап 2: изсушаване на ноздрите.
Застанете изправени, тялото отпуснато. Запушете дясната ноздра с палец и направете 10 резки вдишвания и издишвания, като движите диафрагмата нагоре надолу. След това запушете лявата ноздра и извършете същото дишане през дясната ноздра. Повторете същото действие със запушване на дясна и после лява ноздра и дишане 10 рунда, но с тяло наведено напред. Накрая направете 10 рунда динамично коремно дишане през двете ноздри заедно. Тези дишания помагат да се премахне застоялата вода по синусите. Важно – след приключване на двете ноздри, те трябва да са напълно сухи.

Ползи от практиката:
Древна йогийска практика за чистене на носа и синусите. Помага при проблеми на дихателните пътища, поддържане на добро здраве на очи, уши и гърло. Нети помага за намаляване на напрежението на лицевите мускули, поддържа свежо излъчване на този, който го прави. Има успокояващо въздействие върху ума – положително повлиява при безпокойство, гняв, депресии, апатия. Нети стимулира различни нервни окончания в носа, подобрява обонянието, както и цялостното здраве на човек. Получава се балансиране между лава и дясна ноздра, което води и до балансиране на дясно с ляво полукълбо, което от своя страна внася чувство на хармония и баланс в тялото. Накрая спомага и за прочистване на енергийния център в главата, съответстващ на интуицията.

*** Текстът е преведен от книгата: Asana Pranayama mudra bandha, Sw. Satyananda Saraswati, Bihar shcool of yoga.

Вашият коментар

Към началото