Стресът – нашият желан и нежелан партньор в живота.

[vc_row full_width=““ parallax=““ parallax_image=““ bg_type=““ parallax_style=““ bg_image_new=““ layer_image=““ bg_image_repeat=““ bg_image_size=““ bg_cstm_size=““ bg_img_attach=““ parallax_sense=““ bg_image_posiiton=““ animation_direction=““ animation_repeat=““ video_url=““ video_url_2=““ u_video_url=““ video_opts=““ video_poster=““ u_start_time=““ u_stop_time=““ viewport_vdo=““ enable_controls=““ bg_override=““ disable_on_mobile_img_parallax=““ parallax_content=““ parallax_content_sense=““ fadeout_row=““ fadeout_start_effect=““ enable_overlay=““ overlay_color=““ overlay_pattern=““ overlay_pattern_opacity=““ overlay_pattern_size=““ overlay_pattern_attachment=““ multi_color_overlay=““ multi_color_overlay_opacity=““ seperator_enable=““ seperator_type=““ seperator_position=““ seperator_shape_size=““ seperator_svg_height=““ seperator_shape_background=““ seperator_shape_border=““ seperator_shape_border_color=““ seperator_shape_border_width=““ icon_type=““ icon=““ icon_size=““ icon_color=““ icon_style=““ icon_color_bg=““ icon_border_style=““ icon_color_border=““ icon_border_size=““ icon_border_radius=““ icon_border_spacing=““ icon_img=““ img_width=““ ult_hide_row=““ ult_hide_row_large_screen=““ ult_hide_row_desktop=““ ult_hide_row_tablet=““ ult_hide_row_tablet_small=““ ult_hide_row_mobile=““ ult_hide_row_mobile_large=““][vc_column width=“1/1″][vc_column_text css_animation=““]Основен спътник в модерния ни и забързан живот е стресът.
Всички добре знаем, че когато дълго време сме подложени на стрес, тялото и психиката ни се изтощават и започват негативни промени.

Какво по-добро можем да направим?

Не можем да избягаме в отшелничество. Можем да се опитаме да се приспособим към ситуацията и да направим стреса съюзник в нашия житейски път. Можем да променим начинът по който мислим и реакцията на тялото ни. Да ги превърнем в съзнателен избор!

Пет основни насоки как да го постигнем

1.Осъзнаване на това, че проблемът не е в стреса, а в това как реагираме на него. Всеки човек притежава силата да промени не функционалните си разбирания и да направлява реакциите си в посока, която желае. Повярвайте в себе си!

2. Чрез кратки релаксации и дихателни упражнения, които отпускат напрежението и активират симпатиковата нервна система. Когато се научим да ги правим често и навсякъде, само за 2-3 мин. те намаляват нивата на стрес хормоните в тялото и ни подготвят за спокойна реакция.

3. Чрез фокусиране върху нещата, които искаме да се случат в живота ни. Невро-науките с помощта на модерни технологии доказаха, че за мозъка няма разлика дали нещо се случва реално или само във фантазиите ни. Невронните пътища, които се активират и в двата случая са едни и същи. Благодарение на мозъчната пластичност, колкото повече тренираме мозъка да затвърждава връзките, толкова по-естествено и лесно става това за него. Така сами избираме целите, към които се стремим.

4. Като бъдем по- и про- социални – да се включваме в дейности, които ни правят повече “хора” – да помагаме на приятели, познати и непознати, да създаваме по-близки контакти. Учените доказаха изключително силното влияние на хормонът окситоцин, който се отделя при майките, за да могат да се привържат към бебето си; при партньорите за да създадат стабилна връзка, по време на сексуален акт или просто прегръдка, както и когато помагаме на другите. Изследвания потвърждават, че хора, отделящи от времето си, за да бъдат в полза на околните понасят стреса много по-здравословно поради по-високите нива на окситоцин, който прави тялото ни по-гъвкаво и устойчиво на стреса.

5. Чрез най-успешната анти-стрес техника с модерното наименование mindfulness – да бъдем присъствени тук и сега. Това ни прави спокойни, здравомислещи, и освен това разширява вътрешните ни хоризонти. Да бъдем осъзнати за живота, които се случва само в настоящето.

Свържете се с мен за допълнителна информация и помощ![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Вашият коментар

Към началото