7 стъпки към емоционално здраве

all_emotions

Чудили ли сте се какво означава емоционалното здраве и как се постига?

Сравнявали ли сте своето психично състояние с това на околните?

Ето някои от най-значимите факти, които посочват психолозите.

 

 

 

 

1. Да се отнасяш добре с другите. Внимателното и мило отношение към другите е знак за твоето добро handsсъстояние. Психолозите го наричат просоциалност – чувствителност към нуждите на другите и готовност за помощ. Това е идеята, че ще подадеш ръка на някого, който има нужда – дори, ако е нещо толкова просто, като това да върнеш изгубен портфейл на рецепцията в хотела,  да се усмихваш и да водиш приятелски разговор с човека на опашката.

 

love_me2. Да се харесваш.Когато си емоционално здрав си способен да приемеш себе си. Познаваш се – страховете, странностите, силните и слабите страни. Твоето поведение в голяма степен се обуславя от твоят вътрешен свят – твоите мисли и чувства.  Въпреки ситуациите в които се налага да имаш премерено държание (работен обяд) ти показваш от себе си това, което желаеш и знаеш кой си. Това е точно обратното на усещането за носене на маска или претендираш да си някой който не си. Когато си емоционално здрав имаш силата да бъдеш истински и автентичен. Имаш силата да живееш живот, който ти желаеш, а не живота, който другите искат за теб.


3. Да си гъвкав
. Хората в добро емоционално състояние имат способността да се адаптират към ситуациите, които животът поднася. Те са способни реалистично да оценяват ситуациите – преценяват обстановката, реакциите на другите както и това, кой е най-правилния ход.

Гъвкавостта означава да знаеш кога да изразиш мнение и кога да замълчиш и да се отдръпнеш, независимо дали става въпрос за колеги, приятели или семейна среда; кога да настояваш на своята plasticпозиция и кога да отстъпиш. Гъвкавостта означава да знаеш как да водиш безкомпромисен разговор и да поставиш ясни граници, но също така знаеш кога да оставиш нещата; да подхождаш към живота и връзките с откритост и интерес. Гъвкавостта е важен компонент в съвременното психологично консултиране, защото ти позволява да вземаш решения, базирани на твоята полза и да правиш избори, които ще ти служат добре в живота.

 

thankfullness4. Да си благодарен за хората, които обичаш. Ако си емоционално здрав, ти лесно чувстваш и показваш благодарност за хората и нещата в живота си. Притежавайки благодарност е начин целенасочено да гледаш на живота си, с чувство на признателност за това което имаш, вместо да се фокусираш върху това, което ти липсва. И разбира се, изследванията показват, че обръщането на внимание на благодарността има силни ползи за емоционалното здраве.

Показването на  признателност на своите обичани хора е ключов фактор в изграждането на добра връзка. Когато показваш благодарността си на своя съпруг или съпруга, деца или родители – хората които имат значение за теб, знаят че ги обичаш и се чувстват оценени от теб. Това не означава, че не се бориш или не казваш неща за които после съжаляваш, не означава и че винаги имаш перфектна връзка. Но когато това отмине, ти си в състояние да покажеш безрезервна любов. Ти даваш прегръдки, топлина, признателност и внимание. Доброто емоционалното състояние зависи и от социалната подкрепа. Ние се нуждаем от обгрижваща, любеща среда за да процъфтяваме. Това означава да има хора, на които можем да разчитаме и които да ни приемат и обичат. В хармоничните връзки човек може да бъде сигурен, да изразява себе си и да се чувства оценен.

 

5. Ти си във връзка със своите емоции. Друг знак, че си в емоционален баланс е доброто познаване emotional_faces2на емоциите – тъга, гняв, радост, страх, любов – като естествена и нормална част от живота. Да признаваш всички емоции, да им позволяваш да присъстват без да се чувстваш смазан от тях или да ги отричаш. Знаеш, че е нормално да има периоди на стрес, знаеш как да управляваш и да изразяваш себе си когато си разстроен и знаеш при кого да отидеш за да получиш комфорт или помощ.

Емоционалното здраве идва от познанието да маркираш, да признаеш и да приемеш неприятните емоции и също така да продължиш напред, без да потъваш или зацикляш в тях. Може да си нервен преди среща, но не позволяваш на този страх да те спре да не излезеш изобщо.

Другият аспект – отдаване на внимание на приятните емоции, вкусвайки моментите на наслада също е свързан с емоционалното здраве.

 

birds6. В живота ти има смисъл. Да водиш целенасочен живот е като да имаш страст, мисия или по – голям смисъл в живота си. Това се случва и черпиш сили от вярата, че това което вършиш отговаря на твоите нужди. Може да работиш доброволно с деца, да си увлечен в политиката, да си активен член в религиозна група, да сътрудничиш в квартала или училище, да се състезаваш в маратон за добра кауза. Да бъдеш част от нещо, което е важно за теб е свързано с доброто психично състояние, а доброволчеството дори се свързва с по – дълъг живот.

 

7. Да оценяваш преживяванията повече от притежанията. Да познаваш и да следваш истинските advценности на живота си. Хората, за които е приоритетно придобиването на богатство и популярност, обикновено са с по – лошо емоционално здраве от хората, които отдават по-голяма значимост на себе усъвършенстването и помощта на другите.

В допълнение, хората с високи нива на благополучие, имат склонност да харчат своите пари в преживявания, като ходене на концерт или на пътешествие, вместо материални притежания като дрехи и мебели. Преживяванията могат да имат повече смисъл от притежанията, защото те водят до споделяне на опит и свързване с хората, помагат ти да се насладиш на красотата на света и създават позитивни емоции, които идват с новите преживявания.

И така мистерията е разбулена – емоционалното здраве не е илюзорно, неясно или не достижимо.

Вашият коментар

Към началото